donderdag 5 september 2013

Uitverdedigen

In een van mijn eerdere columns besprak ik het uitspelen via de kom achter. Die kan er voor zorgen dat je rust in je spel brengt en dat iedereen ook positioneel goed komt te staan. Je haalt het "hijgere" uit je spel en geeft het team de tijd zich eerst goed op te stellen.


















Ik zal nu het uitverdedigen over rechts bespreken. Over links gaat natuurlijk net zo ;-). Maar iedereen wil graag over rechts aanvallen. In de tekeningen hierna is lichtblauw de loopweg en zwart de passlijn.
De laatste vrouw (of voorstopper) krijgt aan de rechterkant de bal. Op dat moment moet er beweging in het team komen. De rechts achter biedt zich aan, de mid mid ook. Zodra de rechtsachter de bal aangespeeld krijgt gaat de rechtsvoor al een looplijn de diepte naar de rechter hoek in het veld in.
De rechtsmidden blijft aan de lijn wanneer deze niet wordt dicht gezet of trekt naar binnen om ruimte te maken voor een "opstomende" rechtsachter of een harde pass langs de lijn door de rechtsachter op de rechtsvoor. Looplijnen zien er dan als volgt uit.


















Dan staat het zo:


















Dan heb je de volgende pass mogelijkheden:
laatste vrouw terug naar voorstopper, naar rechtsachter, naar mid mid
rechtsachter terug naar laatste vrouw, naar de rechtsmid, naar de mid mid (doorlopen en pass terugkrijgen...
mid mid terug op laatste vrouw, doorspelen op rechtsachter, opendraaien en over as.
en stelregel is overigens dat een achterspeler niet in duel gaat met een tegenstander, balverlies is fnuikend. Dus strak in de passing en blijf een "stick"lengte uit de buurt van jouw verdediger oftewel de aanvaller van de tegenpartij. Die sticklengte geeft aan dat ze de bal niet kunnen bereiken.


















Wordt de bal van de rechtsachter op de rechtsmid gespeeld dan rukt de mid mid uiteraard mee op.


















De rechtsmidden kan dan terugspelen op de rechtsachter, naar de mid mid of naar de rechtsvoor. Dat lukt overigens alleen als je voetenwerk op orde is. Sta je namelijk met je tenen richting achterlijn dan zul je moeilijk naar de rechtsmid of mid mid kunnen spelen. Dus sta ingedraaid, voeten schuin voorwaarts richting middenlijn..... Iedereen gaat richting doelgebied. En de eindfase (later meer daarover) kan worden ingezet.


















Stel dat de rechtsachter de bal niet naar de rechtsmidden kan spelen, want de lijn wordt dichtgezet door een verdediger van de tegenpartij. Dan trekt de rechtsmid naar binnen, waarmee die ruimte maakt langs de lijn en ook nog eens aanspeelbaar wordt.


















De rechtsachter kan dan oprukken langs de lijn en/of de pass naar de rechtsvoor geven. Uiteraard zijn er ook nog opties met de rechtsmid mogelijk, bijvoorbeeld passen en doorlopen voor de 1-2. Van buiten naar binnen naar buiten en langs de lijn.


















Dit zijn de basis looplijnen voor het uitverdedigen. Zowel over rechts als over links. Belangrijk is dat je het veld in principe zo breed mogelijk maakt, hoe smaller je het maakt hoe makkelijker te verdedigen. Dus aanvallend groot en diep en als je verdedigd klein en compact. Eigenlijk best logisch. Maar om het te doen..... Onthou dat bij het uitverdedigen het begint bij de kom achter die breed opgezet wordt en nogmaals er is helemaal niets op tegen om eerst de bal een paar keer heen en weer te spelen. De tegenpartij laat je lopen en je eigen team kan in positie komen.

Ik hoop dat jullie zelf kunnen bedenken wat de spelers aan de linker kant van het veld doen... Want ze spelen natuurlijk mee ook al wordt de aanval over rechts opgezet, toch?

Een volgende keer de eindfase en ook niet onbelangrijk scoren....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten