maandag 16 september 2013

Eindfase aanval

In een van mijn vorige blogs heb ik het over het uitverdedigen gehad, via de kom en het middenveld. Het laatste plaatje was:

De rechtsmidden heeft ruimte gegeven voor de pass langs de lijn naar de rechtsvoor. De overige spelers sluiten volgens de blauwe looplijnen aan. De rechtsvoor krijgt de bal in zijn bezit. Je ziet dat de rechtsvoor het veld breed heeft gemaakt door aan de rechterzijkant van het veld te komen. Daarmee zorgt hij er voor dat de verdediger ook naar buiten moet en dus voor meer ruimte in de cirkel voor zijn medespelers. Hij kan dan een tweetal loopacties uitvoeren. Zie volgende plaatjes.





Je ziet hier waar iedereen zo ongeveer uitkomt (de rechtsvoor moet zijn actie nog maken dus die staat hier nog niet op zijn uiteindelijke plek).
De rechtsmidden vult de ruimte achter de rechtsvoor in. De rechtsachter schuift ook door. De voorstopper en laatste vrouw ook, een van twee kan ook nog verder inschuiven. De midmid komt op de kop van de cirkel in dit geval wat rechts van het midden. De spits komt op de stip uit voor een tip of schot. De linksvoor komt bij de tweede paal voor een tip in. De linksmidden komt op de kop cirkel aan de linker kant, de linksmid is wat naar voren en naar binnen gekomen. De aanval gaat immers in dit geval over rechts. Wanneer je de aanval over links uitvoert krijg je dus alles andersom, dat mag duidelijk zijn. Teken het plaatje maar eens voor jezelf.
Wat kan de rechtsvoor nu allemaal doen? Eerst de loopacties met de bal:

Het ligt er aan wat de verdediger toelaat. Achterlijn halen en dan de cirkel in over de achterlijn is dreigend. Je kunt dan terugleggen op de meegekomen midmid op de kop, je kunt passen op de spits op de stip voor een score en je kunt natuurlijk "het voetje" zoeken voor een strafcorner. Wanneer je loopweg wordt geblokt door de verdediger kun je een een-tweetje spelen met de meegekomen rechtsmidden. Oftewel terugleggen naar de rechtsmidden over de lijn doorlopen en terugkrijgen. De opties van zo net zijn dan weer aanwezig.

Je kunt als rechtsvoor ook de cirkel inlopen (mogelijkheid 2) en meer op de kop van de cirkel binnenkomen. Je hebt dan een aantal mooie opties:
1. zelf scoren
2. pass op spits op de stip
3. hard voorlangs op de tip bij de tweede paal door de linksvoor en
4. "voetje zoeken" voor de strafcorner.
Als je gepasst hebt loop je in ieder geval direct door om de rechter paal bij het doel te bezetten voor een mogelijke tip in.

Je kunt als rechtsvoor er ook voor kiezen geen actie met de bal te ondernemen.
De passmogelijkheden die je hebt zijn dan:
1. terug op rechtsmidden, die kan dan het spel verleggen achterlangs naar de linker kant of de midmid op de kop van de cirkel aanspelen of
2. hard voorlangs de cirkel in voor spits of linksvoor of
3. rechtsmidden kan een eigen actie maken de cirkel in, je zorgt als rechtsvoor dat je de rechterhoek van het veld in loopt om ruimte te maken voor de rechtsmidden, de verdediger moet dan in ieder geval kiezen...

Op alles zijn natuurlijk allerlei varianten te bedenken, dit zijn de basis looplijnen en passmogelijkheden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten