woensdag 11 september 2013

Mentale instelling

In het hockey heb je vier pijlers waar je zeker mee te maken krijgt techniek, tactiek, conditie en mentale weerbaarheid of instelling.
Aan alle vier aspecten kun je werken, zowel op individueel als op teamniveau.

Als trainer/coach hoop je dat iedereen een optimale instelling heeft, niet opgeeft, er vol voor gaat, tot het gaatje. Wanneer iemand niet optimaal presteert hoor je vaak dat ligt aan je instelling! De vraag is kun je er wat aan doen? Mijn antwoord is JA zeker en wat mij betreft snel een beetje :-). Een mentaal sterke speler kan het gebrek of juist het gemak van “het talent” compenseren door een goede mentaliteit.

Mentale weerbaarheid is wat de sterren onderscheidt van de gewoon goeie. Iemand zonder mentale weerbaarheid kan een massa natuurtalent hebben en toch niet zo ver komen als iemand met mentale weerbaarheid en een gemiddelde vaardigheid.

Het toffe aan mentale weerbaarheid is dat je er niet mee wordt geboren. Je moet het niet van jongs af aan leren. Je kan vandaag beslissen om voortaan de volgende vijf eigenschappen consequent toe te passen.

De vijf eigenschappen die je mentaal weerbaar maken

1. Zelfmotivatie
Hockey is een teamsport en sommige ondernemingen doe je samen met anderen, maar het meest ben je in het leven zelf aan de orde. Jouw motivatie moet van binnenuit komen. Hoe kan je motivatie versterken? Je kan aan een mislukking denken die je de kracht geeft om te blijven oefenen. Maar ook een overwinning kan je de motivatie geven om opnieuw het succesgevoel te ervaren

2. Positieve, realistische houding
Je kan niet alles doen. Focus op je sterkten om je zelfvertrouwen te versterken.

3. Emotionele zelfbeheersing
Mensen die hun emoties niet onder controle hebben raken overstuur als iets niet zoals verwacht verloopt. Laat uiterlijke omstandigheden je zo weinig mogelijk raken als je er geen controle over hebt. Een voorbeeld is de scheidsrechter of die nu goed of niet goed fluit, hoe meer jij je ergert of je er mee bemoeit hoe minder je aan je eigen spel toe komt. Jij kan hem/haar niet veranderen….

4. Kalm onder moeilijke omstandigheden
Als iets de moeite waard is om ervoor te gaan, dan zal er op zeker moment ook druk en stress zijn. Dit kan je opbouwen. Vooraleer ik voor een publiek van 600 mensen en meer sprak, ben ik begonnen met spreken voor groepen van 12 en heb ik zo verder opgebouwd. Als je sport, zoek je jezelf steeds sterkere tegenspelers uit.

5. Energiek en actiebereid
Mentaal weerbare mensen kunnen hun energie opvoeren als het nodig is voor een prestatie. Soms is dat onder minder dan optimale omstandigheden, maar ze doen hun uiterste best. Wanneer de omstandigheden weer beter zijn, presteren ze daardoor nog beter.

Start vandaag met toepassen van deze vijf eigenschappen en je bereikt niveaus die je nooit mogelijk had geacht. Superieure fysiek, intellectuele gaven, muzikaal talent,… zal iemand ver brengen. Maar zonder mentale weerbaarheid bereik je nooit je volledige potentieel.

En je kunt elkaar ook helpen. Spreek elkaar rustig er op aan wanneer je vindt dat een ander “het er te snel bij laat zitten”. Bij voorkeur na de wedstrijd of training. Dan maak je elkaar sterker… Als ontvanger niet gaan sputteren, ervaar de opmerkingen als een “kadootje” van de ander. Pak de bovengenoemde 5 punten op.

Niets zo fijn als een mentaal niet stuk te krijgen team. Het team bestaat uit individuen. Begin bij jezelf en oh arme tegenstander, ook al ben je technisch beter wij lopen de sporen in het kunstgras, voeren met plezier een tackle back uit, zijn niet in de war te brengen door scheidsen, publiek of (andere) coaches, gebruiken onze sterke eigenschappen om samen tot het beste resultaat te komen, moedigen elkaar aan en last but not least willen we een heerlijke pot hockey spelen. Dat laatste zorgt dan weer voor zelfmotivatie.

Best niet zo moeilijk toch?
(foutje een NIET boodschap wordt als een wel boodschap opgepakt, dus niet naar links wordt opgevat als wel naar links, oftewel de boodschap moet zijn ga naar rechts... En dat heeft weer niets (oei) met politieke voorkeuren te maken. Ik zou ook best IOC lid willen zijn....)
Best makkelijk toch?

Met dank aan het artikel van Wim Annerel op zijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten