vrijdag 13 september 2013

Omschakelen

Gisteravond getraind op omschakelen. Het moment waarop het vaak hollen of stilstaan is. Je moet je bewust zijn van dit soort momenten. Wanneer jij nog in de aanvallende stand staat en de tegenpartij (vreemd woord, want zonder hen geen wedstrijd, dus eigenlijk is het een mede partij, maar dat terzijde) heeft de bal afgepakt en jij bent niet snel genoeg in de verdedigende "stand" dan ben jij degene die achter de feiten aanloopt.
We begonnen de training met de standaard warming up en daarna een oefening aanvallen over rechts met de bijbehorende keuzes die de rechtsvoor kan maken:
1. langs de achterlijn en terugleggen
2. terugpassen op de meekomende rechtsmidden
3. de cirkel in en scoren
4. een harde pass voorlangs voor de tip
5. Pass op de kop om het spel te verleggen of te scoren
Ook gelijk de looplijnen nog eens doorgenomen van de andere posities.
En toen de hoofdmoot van de training het omschakelen.

Zes spelers (de voorhoede en de middenlinie zetten een aanval op en lopen de lijnen zodat aan het eind van de aanval de 2e paal, de stip en op de kop van de cirkel bezetting is. De andere twee middenvelders sluiten aan. Zodra er een score is (moet kunnen zonder verdedigers ;-) komen er van de zijkanten vier verdedigers met een bal en nemen die snel uit. De kunst van de aanvallers is om direct om te schakelen van aanval naar verdediging.
De ervaring is dat dit intensief en "de knop om zetten" is. Het loont zeker om dit soort oefeningen te doen.

En dan als laatste staan de vier verdedigers gewoon in het veld te verdedigen (dus een 6-4). Dan komt de dubbele omschakeling, de aanvallers moeten snel in de verdedigende opstelling. En de verdedigers die net nog in de stand stonden "hier met die bal, die krijg je niet in het doel" moeten in rap tempo uitverdedigen oftewel starten met de aanval. Hoe sneller ze dat doen, hoe moeilijker het wordt voor de aanval om zich goed te positioneren in hun verdedigende opstelling.

Snapt u het nog? Dit is wat ik een zogenaamde totaal wedstrijdoefening noem. Accent op omschakelen, maar tegelijk train je allerlei andere zaken al looplijnen, passmomenten, voetenwerk, het met z'n allen doen etc. Hoewel velen het een verfoeilijk woord vinden: de competenties die horen bij het hockey. En voor de goede orde een competentie is bij mij de theorie, de praktijk en je houding. Toch nog steeds een onderwijsmens....
Het was weer fijn op het veld.

Komend weekend twee zware wedstrijden de meisjes tegen Epe en de Dames tegen mijn oude club SMHC Salland. Epe is al een jaren een vereniging met een goede opleiding door de hele club heen en winnen is daar behoorlijk belangrijk. SMHC is natuurlijk speciaal vanwege mijn recente trainerschap daar en ook omdat ik de laatste wedstrijd van het seizoen daar als coach van SMHC met 7-0 afsloot. En wel tegen........ VHC Twello. Oeps.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten