zondag 25 augustus 2013

Uitverdedigen via de KOM

Een veel gebruikte verdedigingsopbouw is de KOM. Meestal wordt de verdediging onder druk gezet door de tegenpartij. Vaak juist aan de kant waar de bal wordt uitgenomen. De opbouw via de kom geeft dan de mogelijkheid rust en ruimte te krijgen in de opbouw.
Hierbij de eerste opzet van deze opbouw.
De laatste vrouw en de voorstopper gaan "breed staan". Het is essentieel dat er een grote afstand is zodat je door een harde pass het spel direct verlegd naar de andere kant. De tegenpartij moet zich dan snel verplaatsen en hergroeperen. Er is niets op tegen om de bal enige keren heen en weer te spelen, de balsnelheid is immers hoger dan de loopsnelheid. Zo kun je de tegenpartij uit positie spelen.
Wanneer de tegenpartij een hoge druk zet kun je meer ruimte maken door als ontvangende speler verder naar achteren te gaan staan, Let op de vleugelverdedigers staan zo hoog mogelijk, zodanig dat ze nog wel de bal kunnen ontvangen. Wanneer die ook terugzakken zal de tegenpartij in zijn geheel kunnen opschuiven en de druk vergroten. De vleugelverdedigers staan ook iets (ongeveer 1,5 meter) naar binnen, anders zetten ze zichzelf "vast" aan de zijlijn.
Wanneer de bal naar een vleugelverdediger wordt gespeeld kan die de aanval opbouwen, door door te spelen naar de middenvelders (vleugel of midmid). Maar terug kan natuurlijk ook. Let op wat de achterste speler aan de helpkant doet. Die gaat naar achter, op die manier komen er namelijk drie afspeelmogelijkheden, kijk maar.
Misschien denk je ik zie er maar twee, maar de terugpass naar de linksachter is ook nog een optie, toch?
De beweging die de achterste speelsters dus maken is steeds:
Uiteraard is de eerste optie bij uitspelen een pass naar voren, maar wanneer dat niet gaat is de kom een uitstekende manier om rust te creĆ«ren in de opbouw. Vaak zie je dat er alleen maar de pass naar voren wordt "geknald" en ja dan lever je toch vaak acht van de tien keer al direct de bal in.
Een actief aanbiedend middenveld is natuurlijk van wezenlijk belang. Soms krijgen de achterspeelsters de "schuld" dat ze de bal inleveren, kijk dan ook eens welke mogelijkheden ze hadden. Wanneer iedereen stil staat ben je wellicht zelf de veroorzaker van een dergelijk probleem, daarover later meer.
Verdedigers moeten dus hard en zuiver kunnen passen. Dat in vertrouwen doen. De flats is daarbij een goede keuze....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten