zaterdag 10 augustus 2013

Left side pocket press

Left side pocket press deel 1
Vandaag deel 1 van het verdedigingssysteem dat we dit seizoen zullen gaan toepassen bij dames 1 en MA. Zoals de naam al aangeeft is het een press oftewel een verdedigingssysteem waarmee we de tegenstander onder druk zetten. Een veel voorkomend misverstand is dan dat we de bal van een speler willen afpakken. In feite willen we dit niet, maar door druk willen we dat de speler een foute of makkelijk te onderscheppen pass gaat geven. En die pakken we op.

Je kunt dit systeem gebruiken met hoge druk, dan zetten we hun linksachter onder druk. Ook kun je wat verder inzakken en dan zetten we hun linker middenvelder onder druk. Aangezien ik een voorstander ben om de bal zo ver mogelijk weg te houden van ons eigen doel, ben ik voor de hoge druk op hun linksachter. Ik zal dit hieronder beschrijven, waarbij ik er nu even van uit ga dat de bal aan hun rechter kant wordt ingenomen en dat zij (en wie wil dat niet) hun aanval graag over rechts opzetten. Wij gaan er echter voor zorgen dat dit hun niet lukt en ze dwingen om over links aan te gaan vallen (hun backhand kant dus). Dit verdedigingssysteem kan alleen werken als het hele team weet wat er moet gebeuren. Wanneer 1 speler uit het systeem gaat, brengt die daarmee de rest in de problemen. Hockey is natuurlijk ook niet voor niets een teamport.

Ik zal proberen een en ander stap voor stap uit te leggen.

De bal is achter gegaan of aan hun rechterkant uitgegaan. De bal wordt dus daar ingenomen.
We moeten dan direct als een "blok" gaan staan, dit betekent dat de voorspelers direct terug moeten komen, naar de 23 meter lijn. En de voorstopper schuift in als vierde middenvelder. Hieronder zie je hoe we dan moeten staan (wij zijn rood en spelen van links naar rechts):


















Taken van de voorhoede spelers in deze verdediging:
Linksvoor zet de lijn dicht, er mag geen pass langs de lijn gegeven worden.
Midvoor en rechtsvoor staan met de stick laag klaar, ze lopen niet vooruit op een verdediger af een pass tussendoor mag (die is voor de middenvelders), met de bal tussen door lopen of drijven is absoluut verboden dus afpakken.

Middenvelders inclusief ingeschoven voorstopper:
staan actief klaar (stick laag) voor een interceptie, zorg dat je aansluit en de ruimte om je heen is wanneer er een pass komt absoluut voor jou, kom voor je aanvaller.

Achterhoede: dat komt in deel 2 van de uitleg later.

Wil de tegenpartij dus over rechts dan hebben ze maar 1 optie een pass in het blok geven. Logischer is dat ze de andere weg gaan kiezen. Kijk maar wat we ze "aanbieden":



















De tegenpartij besluit achterlangs te gaan spelen, want er staat wel een erg "dreigend" blok, oftewel ze gaan op weg naar links.



















De bal wordt gespeeld en wat doen wij? We schuiven horizontaal mee, onze midvoor en linksvoor ook al wat voorwaarts. Naar de plek waar ze straks de bal gaan onderscheppen. Het middenveld schuift mee en de links mid en mid mid volgen de links voor en spits ook al wat voorwaarts. Hierdoor blijven de lijnen "in tact". De achterste linie idem dito. Dan ziet het er ongeveer zo uit:

Nu gaat de bal naar hun links achter. Dat is het sein voor volledige druk. Onze rechtsvoor loopt hard op de linksachter aan. Onze ingeschoven voorstopper zet de linker zijlijn dicht. De rest van het team schuift mee. In principe rest de linksachter nu nog 1 optie dat is terug op haar voorstopper. En die pass willen WIJ hebben. Ondertussen zijn onze spits en linksvoor ook doorgeschoven... Onze rechtsachter zet de lijn naar hun linksvoor dicht. Dan ziet het er als volgt uit:



















Hoe we moeten staan als de bal in het midden van het veld of aan de linkerkant wordt ingenomen later in deel 2. En ook wat te doen als ze er toch door heen komen....

Belangrijk bij dit systeem is dat de achterliggende "linie" de voor hen spelende linie goed coacht. Dus het middenveld de voorhoede (attenderen op snel terug komen, lijn dicht zetten, niet uitlopen naar verdediger), de achterhoede de middenlinie en de keeper de achterhoede. En wanneer je geconcentreerd speelt en de speler voor je coacht, dan zul je zien dat het teamspel er op vooruit gaat.

En mijn ervaring is dat wanneer een achterspeler de voorhoede gaat "coachen" dat er dan irritatie ontstaat, dus ieder zijn eigen rol en verantwoordelijkheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten