vrijdag 4 oktober 2013

MA en diepte

Gisteren getraind op diepte en ruimte. Wanneer je verdedigd wil je graag compact staan en de ruimtes klein houden. Dat doen de MA over het algemeen best goed.
Bij de meisjes A (die wel alles gewonnen hebben dus waar zeur ik eigenlijk over) kreeg ik van de coaches terug dat het afmaken een probleem was. Wel veel kansen, maar weinig doelpunten. Er is geen "killer".

Bij de wedstrijden die ik heb bekeken viel het me op dat dit team prima combineert en dan uiteindelijk met z'n allen in de cirkel staan. En daar dan een soort breipatroon neerleggen waarbij het er op lijkt dat er  een "nou nog maar een keer passen, dan kan een ander scoren" adagio geldt.

Er wordt niet alleen compact verdedigd, maar ook compact aangevallen. Ik kreeg er het idee van een zwerm lieve bijen van. Het bijkomend effect is dat bij elk lid van die zwerm er ook nog een tegenstander staat. Dan wordt het gezellig vol in de cirkel. En dan kun je zelfs als je wilt scoren er inderdaad moeilijk toe komen, want er staat bijna altijd iemand in de weg.

Dus gisteren wat oefeningen gedaan, waarbij:
1. bij het uitverdedigen de voorhoede en met name de spits veel dieper moet staan (ruimte om de aanval op te bouwen op het middenveld en ruimte voor het middenveld om de diepte in te passen)
2. de spits gaat de cirkel in gaat naar de zijkant om ruimte te maken en wordt buitenspeler (dus is het duidelijk wat dan de oorspronkelijke buitenspeler wordt, een inkomende spits)
3. het principe van het achterlangs verleggen kun je ook in de voorhoede rond (buiten!) de cirkel doen, waarmee je ruimte "aan de andere kant" maakt
4. last but not least, heb je de bal in de cirkel dan schiet je op doel of direct naast de palen waar altijd bezetting is voor de tip in of je zoekt een voetje voor de strafcorner, niets breien maar doelgericht voor de score gaan....

Dus in de aanval zoveel mogelijk ruimte maken (diepte) en gebruik het hele veld (breedte). De oplossing ligt niet altijd voor je (in de drukte spelen) soms is even achterlangs verleggen een beter optie. Dat kan in alle linies!

Eens kijken of er meer ruimte en vooral scoringsdrift mee bereikt wordt. Of zoals ik op de training zei: "jullie zijn lief, maar om te scoren moet je meedogenloos zijn, een kans is mooi en een doelpunt mooier..."

Succes MA komende zaterdag, mep ze er in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten