vrijdag 29 mei 2015

Molentjes middenveld

Gisteren een start gemaakt met het seizoen 2015 - 2016.
In deze periode kun je vooral rustig bouwen aan tactiek en letten op techniek.
Gisteren heb ik het gehad over ruimte maken om een goede flats te spelen, de bal te dichtbij lijkt mooi maar levert minder rendement op. Je zet jezelf bovendien "op slot". En ja het laag zitten is ook altijd zo'n dingetje, recht opstaan is makkelijker, dan gaat je romp voorover en zie je alleen nog..... het kunstgras onder je en tja dat is mooi groen maar of je daar nu speltechnisch wijzer van wordt?

We hebben de eerste oefening gedaan met een vier mans (of vrouws) middenveld. Dit is nieuw, omdat er tot nu toe steeds op "vaste" plaatsen werd gespeeld en we nu veel meer gaan switchen. Middenvelders op het midden veld maar ook als derde (of vierde) aanvaller opvullen. Dus we gaan het stapje voor stapje opbouwen. Gisteren hebben we de twee "molentjes" op het middenveld in een oefening doorgenomen. Eerst nog als doorlopende oefening en later gaan we dat doen met de speelsters die op het middenveld (en dus ook voorhoede ;-) spelen.
Ik roep het al jaren, wanneer de achterhoede de bal niet kan spelen ligt dat aan het middenveld. Die zijn te passief, bieden zich niet actief aan. Ondanks dat krijgt de achterhoede vaak de "schuld" van balverlies op het middenveld. En dan gaan ze voor de harde klap naar voren onder het mom ik weet het ook niet meer en "red oe dur maar met". Wat 9 van de 10 keer leidt tot balverlies. Dus  huplakee nu eerst aandacht voor de verbinding achterhoede - middenveld. Werken zullen ze die middenvelders!

Wanneer je met een dynamisch middenveld speelt moeten ze snel zijn en veel conditie hebben. Snelheid is er wel..... en aan de conditie gaan we bij de start van het seizoen driftig werken, bovendien heb ik het idee om de zomervakantie door te trainen met alle dames en het nieuwe MA1, wie kan schrijft zich in en komt.

Om een beeld te geven hoe die molentjes er uitzien bekijk je het plaatje hierboven. Het moeilijke is de timing van lopen en nauwkeurige (snelheid van) passing op de forehand kant van de ontvanger. Dat is veel doen en het gevoel er voor krijgen. Dus dit wordt een vast deel van het menu de komende tijd.

Net zo als het leren van Lisan, Lisanne, Vivian links of rechtsachter troelala...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten