woensdag 28 mei 2014

Terugblik 2

Het afgelopen seizoen hebben we verdedigend aandacht besteedt aan:
Half court, 3/4 en full press, left side pocket. Gaande weg zijn we van 3-4 schuiven naar 3-4 kantelen gegaan. We hebben begrepen dat press niet bedoeld is om de bal af te pakken, maar om een verkeerde of gewenste pass te creƫren. Het is de bedoeling die verkeerde of gewenste pass te onderscheppen. En op die manier het hek dicht te gooien!

Komend seizoen gaan we dit verder aanscherpen, waarbij we uitgaan van een hoge press, de drie voorhoede spelers moeten wanneer de bal op hun linkerkant is terecht gekomen, scherper en hoger voor de bal interceptie gaan. Het vier mans middenveld mag iets meer ruimte geven, tegenstanders die tussen de linie komen worden direct opgepakt. De rechtsachter mag meer naar voren inschuiven om de passlijn langs de zijlijn naar de linksvoor dicht te zetten. De twee overgebleven achterspeelsters spelen sterk balkant, helpkant. Nogmaals het gaat er om de "verkeerde pass" af te dwingen en deze te onderscheppen. 
Wanneer de bal over de middenlijn gaat pakt ieder haar mannetje op. Ook hier weer sterk balkant, helpkant. De voorstopper heeft een vrije rol en geef extra rugdekking aan middenveld en achterhoede. Zij is de tweede lijn mocht een van onze speelsters gepasseerd worden. Ieder houdt zijn / haar mannetje, er wordt niet geswitched, tenzij niet anders kan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw mannetje, dus wanneer die scoort of een assist geeft is dat jouw ding en niet van iemand anders. Komend seizoen aandacht voor switchen en zone...


Middenvelders en backs proberen de speler met de bal altijd te shadowen naar de zijlijn, niet happen maar begeleiden. Ieder probeert zich zo op te stellen tussen bal en eigen speler dat wanneer maar enigszins mogelijk je voor je mannetje komt. Het is beter de bal te onderscheppen dan achter je mannetje aan te moeten lopen die de bal heeft.Wanneer je mannetje je voorbij is dan is er slechts 1 ding te doen, aan de binnenkant de kortste weg terug richting eigen doel. Ze komt jou dan nog een een keer tegen of je kunt eventueel een andere speler overnemen.
Hen je een veel te snelle aanvaller dan zijn er maar twee opties. Zorg dat je steeds voor je mannetje komt zodat ze de bal helemaal niet krijgt of zak maar terug laat haar vooral snel rennen, maar dan wel naar je toe om dan de bal te ontfutselen, het liefst met rugdekking.

Verdedigers staan zo veel mogelijk buiten de cirkel, behalve natuurlijk als jouw mannetje de cirkel in is. Soms kan een meter het verschil maken tussen een strafcorner of een vrije bal. Slim spelen, dus. In de cirkel altijd zorgen dat je laag zit, stick voor je voeten!
Credo is dat je met 11 verdedigd, wie in gebreke blijft laat 10 andere zitten. Elke net dT ene stapje meer doen voor je team zorgt voor snel balbezit. En zoals de heer Johan Cruijff al opmerkte, wanneer wij de bal hebben kunnen zij niet scoren. en zo is het maar net, of nog anders de aanval begint bij een goed uitgevoerde teamverdediging.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten